Zonnepanelen in de winter?

Dit artikel is onderdeel van: Starteenpagina gepubliceerd op: 18/01/2022

Er wordt nog weleens gedacht dat zonnepanelen alleen in de warme zomermaanden energie opwekken, maar dat is niet zo. Zonnepanelen leveren het hele jaar energie, dus ook in de winter.

Zomer én winter

Een installatie van negen zonnepanelen zorgt per jaar voor 1800 kilowattuur. Het meeste hiervan wordt uiteraard opgevangen in de zomer. In de wintermaanden is er minder licht en meer bewolking en de zon staat niet op zijn hoogste stand. Maar zonnepanelen in de winter hebben wel weer een betere geleiding. Koud én zonnig, dat is ideaal zonnepanelenweer.

Zonnepanelen in de winter

Wanneer je in de winter optimaal gebruik van je zonnepanelen wilt maken, let dan extra op de richting en de hellingshoek van de panelen. Zorg er voor dat de zonnepanelen sneeuwvrij zijn (let wel op voor gladheid!) en verwijder één of twee keer per jaar vuil met een spons en wat water. Zo profiteren de panelen optimaal van het winterse zonnetje.

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen 10 jaar met zo’n 80% gedaaald. Daarnaast zorgen ze voor een financieel rendement van 6%, veel meer dan de rente op je spaarrekening. De moeite van het investeren waard dus!