Hoe bespaar je op stroomkosten?

Dit artikel is onderdeel van: Starteenpagina gepubliceerd op: 18/01/2022

Een gemiddeld Nederlands huishouden betaalt ongeveer €800 per jaar aan stroom. Best wel veel geld. Maar gelukkig is het helemaal niet zo moeilijk om je stroomverbruik te verminderen.

Om je inzicht te geven in jouw eigen stroomverbruik en de elektriciteitskosten van apparaten in huis, ontwikkelde het HIER klimaatbureau de tool HIER checkt: jouw stroomrekening. Met deze tool ontdek je in twee minuten hoe je honderden euro’s per jaar kunt besparen op stroom.

Vervang oude apparaten eerder

De grootste besparing in stroomkosten realiseer je door oude huishoudelijke apparaten te vervangen voor nieuwe, energiezuinige modellen. Het lijkt misschien logisch apparatuur helemaal ‘op’ te gebruiken, maar vaak is het beter om deze wat eerder te vervangen. Wanneer je een oude wasdroger hebt, kan een nieuwe, energiezuinige je bijvoorbeeld €99 per jaar opleveren. En wanneer je alle gloeilampen in huis vervangt voor spaar- of ledlampen kun je tot wel €124 besparen.

Maximale besparingen per apparaat

Ook zonder te investeren, kun je veel geld besparen. Door slimmer om te gaan met apparaten kan een gemiddeld huishouden (2,2 personen) al €175 besparen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan op dertig graden wassen en apparaten niet op stand-by, maar helemaal uit zetten. 

Tien tips om stroomkosten te besparen:

  1. Vervang oude apparaten voor nieuwe met een A++ of A+++ energielabel.
  2. Vervang gloeilampen voor spaar- of ledlampen.
  3. Vervang je oude plasma- of lcd-tv voor een led-tv.
  4. Was zoveel mogelijk op dertig graden.
  5. Maak in plaats van de droger zoveel mogelijk gebruik van een droogrek of –lijn.
  6. Gebruik de eco-stand van apparaten.
  7. Zet apparaten niet op stand-by maar helemaal uit wanneer je ze niet gebruikt.
  8. Haal de stekker van het wifi en de settopbox uit het stopcontact wanneer je deze niet gebruikt. Deze apparaten gebruiken ook op stand-by veel stroom.
  9. Kies in plaats van een gewone computer voor een laptop, die verbruikt de helft minder aan stroom, en zet energiebesparingsopties aan.
  10. Haal stekkers die je niet gebruikt uit het stopcontact.

Bekijk welke apparaten goed zijn voor tweederde van je energieverbruik

Over het HIER klimaatbureau

HIER klimaatbureau wil heel Nederland betrekken bij de oplossing van het klimaatprobleem. HIER is de drijvende kracht achter campagnes en initiatieven zoals het HIER Klimaatstraatfeest en HIER opgewekt, organiseert de HIER klimaatborrel, publiceert de ‘Staat van het Klimaat’ en beheert het HIER klimaatbewust logo en de CO₂-Prestatieladder. 

We hopen dat je, net als wij, geïnspireerd raakt door hun praktische tips en opvallende initiatieven om bij te dragen aan een klimaatneutraal Nederland.